Nieuwsbrief IKB Ei
Nr. 10 – 2018
Nut en noodzaak van douchen
Voorkom in- en versleep van dierziekten en besmettingen
Goede hygiëne is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Met terugkomende risico’s op besmettingen en uitbraken zoals vogelgriep, Salmonella en Campylobacter blijft het van belang goed waakzaam te zijn. Er zijn verschillende manieren van verspreiding, één daarvan is via mens-dier contact. Het nemen van een douche verkleint het risico op insleep en versleep van dierziektes en besmettingen van mens naar dier en andersom.
Waarom douchen helpt
De toevoeging van douchen aan het wisselen van kleding en schoeisel zorgt voor een verhoogde biosecurity bij het betreden van het schone bedrijfsgedeelte. Internationale experts schatten in dat het nemen van een douche voordat het schone bedrijfsgedeelte betreden wordt, tot 44 keer minder risico geeft op insleep van hoog pathogene vogelgriep. Dit aantal is berekend door het effect van douchen te berekenen op de kans dat een bedrijf wordt geïnfecteerd door hoog pathogene vogelgriep.
Vooral bezoek van dierenarts, voorlichter, entploegen e.d. zijn een risico. Kleding, schoeisel, handen en haar kunnen grote besmettingsbronnen zijn in verband met de aanwezigheid van stofdeeltjes. Ziektekiemen hechten zich namelijk aan deze stofdeeltjes. Met name in het haar en in de neus (slijmvliezen) hopen deze stofdeeltjes met ziektekiemen zich op en kunnen daar zelfs een dag tot enkele dagen overleven, zoals bijvoorbeeld Mycoplasma’s. Daarom is het tijdens het douchen van belang om naast het wassen van haren, lichaam en oren, ook de neus goed uit te snuiten. Zo is de kans op verspreiding van ziektekiemen van mens naar dier het kleinst.
Beperking van kosten
Het bestrijden van bijvoorbeeld vogelgriepbesmettingen of salmonellabesmettingen brengt hoge kosten met zich mee. Dit heeft niet alleen invloed op de pluimveehouder die getroffen wordt, maar ook op de sector als geheel, bijvoorbeeld via het Diergezondheidsfonds (DGF). Het is voor alle betrokkenen van belang dat het DGF betaalbaar blijft. Daarnaast heeft onder andere salmonella nadelige gevolgen voor de opbrengstprijs en is de besmetting lastig uit de stallen te krijgen.
Wie moet douchen
Alle bezoekers die het schone gedeelte van een bedrijfsgebouw betreden moeten douchen. Een bezoeker is iedereen behalve de ondernemer/pluimveehouder en zijn/haar personeel. Daarbij geldt dat er zowel bij aankomst als bij vertrek gedoucht moet worden: schoon in en schoon uit.
Omdat het lastig is om met een grotere groep gebruik te maken van één douche en omdat IKB Kip en IKB Ei niet direct de bouw van meerdere douches willen verplichten is er één uitzondering: de laadploegen. Ook laadploegen moeten in principe douchen en dit geeft ook de beste bescherming in het kader van biosecurity. Echter, de pluimveehouder heeft de keuze om de laadploeg toe te staan om het omkleedprotocol te volgen en het douchen achterwege te laten. Het is dus aan de pluimveehouder om hier een afweging in te maken aangezien hij of zij verantwoordelijk is voor het bedrijf.
Meer informatie of vragen?
Voor al uw vragen en/of reacties kunt u mailen naar info@ovoned.nl of bellen naar 088 – 998 4340.