Actieplan Voedselveiligheid aangeboden aan de Tweede Kamer
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport, VWS) en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, LNV) hebben vandaag het Actieplan Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer aangeboden. Het plan bevat maatregelen om de voedselveiligheid verder te verbeteren en volgt in reactie op de aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager. Deze commissie onderzocht welke lessen geleerd moeten worden uit het Fipronil-incident in de zomer van 2017. Veel verbeteringen zijn inmiddels al in de praktijk toegepast.
Bedrijven in de eierketen (broederijen, pluimveebedrijven, pakstations en bedrijven die eieren verwerken in voedsel), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ministeries van VWS en LNV werken gezamenlijk aan maatregelen voor het verder verbeteren van de voedselveiligheid. Dit betekent onder andere de versterking van de zelfregulering door de voedselketen, het sneller reageren op signalen van overschrijdingen en fraude door de NVWA en verbeterde samenwerking bij de aanpak van een voedselveiligheidsincident of -crisis.
Minister Bruins: ”Met het Actieplan Voedselveiligheid zijn al veel verbeteringen in gang gezet. Hiermee laten de bedrijven in de eierketen, de NVWA en de ministeries zien dat de lessons learned ter harte worden genomen. De ministeries en de eiersector hebben de crisishandboeken geactualiseerd, om effectiever te kunnen ingrijpen bij een incident. En áls er dan een incident is, dan moeten wij als overheid daarover eenduidig communiceren. Verder plannen we in 2019 een gezamenlijke crisisoefening van de eiersector en overheid. Zo zorgen wij er samen voor dat de voedselveiligheid naar een nog hoger niveau gaat.”
Minister Schouten: “De aanpak met de eierketen verdient navolging. Vanuit de ministeries zullen wij alle dierlijke en plantaardige sectoren vragen het voorbeeld van de eiersector te volgen en de borging van de voedselveiligheid in hun sectoren te toetsen en zo nodig aan te scherpen”.
Lees hier het volledige artikel over Actieplan Voedselveiligheid. Lees hier meer over de versterking IKB Ei en bekijk de film “Versterking IKB”
Kans op een onaangekondigde controle
Binnen IKB Ei worden onaangekondigde controles uitgevoerd. Dit betekent dat een controleur zonder aankondiging uw bedrijf bezoekt voor een IKB Ei controle. Dit gebeurde in het verleden vooral op basis van concrete signalen. Ter versterking van IKB Ei worden vanaf 2019 de onaangekondigde controles structureler opgepakt.
Het doel van het uitvoeren van onaangekondigde controles is het verhogen van de waarborging van IKB Ei. Dit begint met een pilot, welke loopt van begin februari tot en met eind maart 2019. De pilot dient om de uitvoerbaarheid van de onaangekondigde controles in kaart te brengen. Na een evaluatie zullen de onaangekondigde controles structureel uitgevoerd gaan worden.
De kosten voor een onaangekondigde controle worden niet bij de IKB deelnemers in rekening gebracht. Bij het constateren van tekortkomingen tijdens deze controle, zijn kosten voor een eventuele herstelcontrole voor rekening van de betreffende deelnemer.
Vangen en laden van pluimvee in eigen beheer
Als u als IKB Ei deelnemer het vangen of laden geheel of gedeeltelijk in eigen beheer uitvoert, moet de hoofdverantwoordelijke van het bedrijf een cursus ‘Verantwoord pluimveeladen’ gevolgd hebben (Zie voorschrift IKB Ei A8.5). Daarnaast moet een ontheffing aangevraagd worden bij schemabeheerder IKB Ei. Inmiddels hebben meerdere IKB Ei deelnemers hebben de cursus gevolgd.
Tijdens de cursus leert u o.a. op welke wijze het vangen en laden het beste uitgevoerd kan worden en welke gevolgen een verkeerde werkmethode heeft. Medewerkers van IKB PSB laadbedrijven zijn ook verplicht om deze cursus te volgen.
U mag enkel een opleider inschakelen die erkend is door AVINED . Mocht u vragen hebben over de cursus verantwoord pluimveeladen, neem dan gerust contact op met de frontoffice IKB Ei, tel 088-9984340 Of via de e-mail info@ikbei.nl.
Meldpunt IKB
Avined heeft het Meldpunt IKB ingericht om al dan niet anoniem melding te maken van onjuist handelen of overtredingen van de IKB-voorschriften. Het Meldpunt IKB is ingericht voor de kwaliteitsschema’s IKB Kip, IKB Ei en IKB PSB.
U kunt via meldpuntikb@avined.nl of via 088 – 998 4390 uw melding doorgeven. Melden via het telefoonnummer kan anoniem. Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet openbaar gemaakt of verstrekt aan derden.
Meer informatie of vragen?
Voor al uw vragen en/of reacties kunt u mailen naar info@ovoned.nl of bellen naar 088 – 998 4340.