De H3N1-situatie in België lijkt steeds meer onder controle te zijn, maar verdere verspreiding van het virus is nog steeds mogelijk. Daarom stelt IKB Ei per 19 augustus 2019 een uitvoeringsbesluit in voor IKB Ei deelnemers die pluimvee importeren uit België. Een uitvoeringsbesluit houdt in dat er tijdelijk aanvullende voorschriften van kracht zijn voor IKB Ei deelnemers.
Het uitvoeringsbesluit bevat o.a. het volgende:
- Binnen de schakels (opfok) grootouder en ouderdierbedrijven, opfok leghennenbedrijven en legeindbedrijven geldt dat geïmporteerd pluimvee uit België uitsluitend is toegestaan van bedrijven, waarvan aantoonbaar is dat de betreffende koppels vrij zijn van antistoffen van Aviaire Influenza, zowel voor de variant laagpathogeen (H3) als hoogpathogeen (H5 of H7). De IKB Ei deelnemer kan dit aantonen door middel van een bewijs van afwezigheid van de betreffende antistoffen, denk hierbij aan de Belgische analyseresultaten.
- Tot op heden was extra bewijs bij import van pluimvee uit België niet nodig (voorschrift A6.2.4). België heeft namelijk een vergelijkbaar monitoringsprogramma op AI als Nederland. Op advies van het CCvD IKB Ei heeft de Raad van Beheer besloten om deze uitzonderingspositie te laten vervallen, gezien de huidige situatie in België.
Veelgestelde vragen over het uitvoeringsbesluit:
- Mag ik de analyseresultaten uit België ook gebruiken als bewijs?
In België is het, onder ministerieel besluit, verplicht om pluimvee te laten testen op laagpathogene vogelgriep (LPAI) H3. Deze analyseresultaten mogen gebruikt worden als bewijs dat het geïmporteerde pluimvee uit België vrij is van antistoffen tegen LPAI H3. - Het onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft toch aangetoond dat niet alle jonge dieren ziek worden, is monitoring op LPAI H3 dan wel zinvol?
Jonge dieren worden inderdaad minder snel ziek en scheiden het virus minder snel uit na een H3N1-infectie. Toch bestaat de kans dat deze dieren ziek worden en het virus uitscheiden. Als het virus zich via deze weg verspreidt, dan is het minder goed zichtbaar in de praktijk. Jonge dieren vertonen namelijk zeer beperkt ziekteverschijnselen. Zo kan het virus zich relatief ‘onopgemerkt’ verspreiden, met alle gevolgen van dien. Daarnaast importeert Nederland niet alleen jonge dieren uit België, maar ook oudere dieren. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek van GD. - Gaat IKB Ei extra controles uitvoeren?
De controle op aanwezigheid van bewijs wordt vooralsnog meegenomen tijdens de reguliere IKB Ei controle. - Is het uitvoeringsbesluit ook van toepassing op IKB Ei-deelnemers die geen pluimvee importeren uit België?
Nee, het uitvoeringsbesluit is alleen van toepassing op deelnemers die pluimvee importeren uit België. - Waar kan ik meer informatie vinden?
Neem bij vragen over het uitvoeringsbesluit contact op met IKB Ei (info@ikbei.nl, 088-9984340)
Samen doen we onze uiterste best om H3N1 buiten de Nederlandse grenzen te houden.