Om IKB Ei toekomstbestendig, meer markt- en pluimveehoudergericht te maken en om het risico op crises in de toekomst te verkleinen, wordt IKB Ei versterkt. Dit zal u vast niet zijn ontgaan. Zo heeft IKB Ei o.a. aanpassingen doorgevoerd om te voldoen aan de criteria van ketenborging.nl. Dit is een initiatief van overheid en bedrijfsleven (producenten en afnemers). Ketenborging.nl heeft als doel om de kwaliteit van kwaliteitssystemen beter te borgen. Afnemers (retail en levensmiddelenindustrie) gaan acceptatie door ketenborging ook als inkoopvoorwaarde eisen. IKB Ei is inmiddels bezocht door een team van auditoren van de NVWA/NCAE. Hieruit bleek dat IKB Ei aan vrijwel alle criteria voldoet. Goed nieuws dus.
De volgende stap in de procedure voor acceptatie is het bezoek van NVWA aan enkele IKB Ei legeindbedrijven. Met als doel het verkrijgen van een beeld bij de werking van IKB Ei in de praktijk. Deze bezoeken vinden plaats in de vorm van een keukentafel gesprek (ca. 1 uur) met een medewerker van NVWA. Het gesprek gaat grofweg over uw ervaringen met IKB Ei. Ook vraagt NVWA om inzage in de resultaten van uw laatste IKB Ei-controles.
Geen inspectie, geen consequenties
Het bezoek is geen inspectie door de NVWA en heeft dan ook geen consequenties voor uw bedrijf. De gegevens van het gesprek worden anoniem verwerkt. De bezoeken vinden plaats in september tot half oktober. IKB Ei heeft geen inzicht op welke bedrijven het gaat. Mocht u benaderd worden door NVWA, dan verzoeken wij u om uw medewerking. Zo bouwen we samen aan vertrouwen in het Nederlandse ei.
We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over Ketenborging.nl en de bedrijfsbezoeken van NVWA. Vandaar dat we de drie meest gestelde vragen toelichten:
- Waarom laat IKB Ei zich door ketenborging.nl accepteren?
Het initiatief geeft IKB Ei-deelnemers en afnemers extra garanties over de kwaliteit van het systeem. Hierbij enkele voorbeelden:
- Toekomstige eis aan toeleveranciers vanuit retail en levensmiddelenindustrie;
- Betekent mogelijke aanpassing van toezicht op bedrijven in de eisersector door de overheid (NVWA en NCAE). Hierdoor zou de toezicht van de NCAE risico gebaseerd ingericht kunnen worden, dit in het voordeel van u als IKB Ei deelnemer;
- Snellere en gerichtere actie door IKB Ei bij mogelijke incidenten. NVWA heeft namelijk toegezegd in een eerder stadium en uitgebreider informatie te willen delen met kwaliteitssystemen die geaccepteerd zijn door Ketenborging.nl.
- Hoe verloopt een bezoek van NVWA?
IKB Ei heeft geen zicht op welke bedrijven NVWA selecteert voor een bezoek. Als NVWA uw bedrijf selecteert dan volgt er een keukentafel gesprek (ca. 1 uur) met een medewerker van de NVWA op uw bedrijf. Het gesprek gaat grofweg over uw ervaringen met IKB Ei. Ook vraagt NVWA om inzage in de resultaten van uw laatste IKB Ei-controles. U hoeft zich verder niet voor te bereiden op een gesprek. Mocht NVWA uw bedrijf hebben geselecteerd voor een gesprek, dan neemt NVWA vooraf contact met u op. De bezoeken vinden plaats in september tot half oktober.
- Wat heeft een bezoek voor gevolgen voor mijn bedrijf?
Mocht u bezocht worden door NVWA in het kader van Ketenborging.nl dan heeft dit uiteraard geen consequenties voor uw bedrijf. Het bezoek is namelijk geen inspectie van de NVWA. De uitkomsten van het gesprek worden anoniem verwerkt. Uw medewerking aan deze bezoeken draagt bij aan een betere borging van de kwaliteit van kwaliteitssysteem IKB Ei, via Ketenborging.nl.
Meer informatie
- Bent u benieuwd naar meer informatie over Ketenborging.nl? Klik dan hier.
- Wilt u meer weten over de criteria voor acceptatie (de zogenaamde criteria Taskforce Voedselvertrouwen) door Ketenborging.nl? Klik dan hier.
Neem gerust contact op met IKB Ei (088-9984340, info@ikbei.nl), als u vragen heeft over dit onderwerp.