IKB Ei stelt bij Salmonella monitoring aanvullende voorwaarden aan pluimveehouders. Een deel van de aanvullende voorwaarden kunt u vinden in de stroomschema’s. De voorwaarden van IKB Ei vindt u in de voorschriften. Deze hebben wij in dit bericht voor u onder elkaar gezet:
Beheersmaatregelen nemen na besmetting met Salmonella
- Indien er sprake is van een S.E. of S.T. besmet koppel wordt de mest van dit koppel op zodanige wijze afgevoerd dat verdere S.E. of S.T. besmetting wordt voorkomen (voorschrift A2.1.1);
- Bij besmetting met Salmonella zonder aantoonbare reden, of als gevolg van voer, worden gebruikte voersilo’s voor opzet van een nieuw koppel gereinigd en ontsmet. Deze verplichting vervalt indien door GD of door een dierenarts wordt vastgesteld dat de oorzaak van besmetting kan worden getraceerd naar een factor anders dan de voersilo’s (voorschrift A2.1.2)
- Indien S.E. of S.T. is vastgesteld, plaatst de pluimveehouder op het gehele leghennenbedrijf uitsluitend tegen S.E. of S.T. gevaccineerde stalkoppels (voorschrift E.2.13);
- Voor vrije uitloopbedrijven geldt aanvullend:
- Indien er een besmetting van S.E. of S.T. of is vastgesteld bij de leghennen zijn grazers die toegang hebben tot het terrein voor vrije uitloop onderzocht op S.E. en S.T. (voorschrift H2.1)
- Zolang de grazers besmet zijn met S.E. of S.T. hebben ze geen toegang tot het terrein voor vrije uitloop (voorschrift H2.2)
Communicatie naar derden is belangrijk
- Bij een Salmonella verdenking (S.E./S.T.) bent u verplicht dit te melden aan de NVWA, de leverancier, de afnemer en de KIPnet database (via laboratorium) (voorschrift E2.1.5);
- U bent verplicht om aan uw IKB PSB-bedrijf minimaal 48 uur, voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd, de status met betrekking tot Salmonella (S.E. en S.T.) te melden (voorschrift A8.9);
- Ook voor andere erfbetreders, zoals uw dierenarts of voervoorlichter, kan het handig zijn om ook vooraf kenbaar te maken als er een Salmonella verdenking of besmetting op uw bedrijf is. Zodat ook zij hier rekening mee kunnen houden in de planning van werkzaamheden.
Lever de juiste gegevens aan uw laboratorium
Help uw laboratorium door op het inzendformulier de juiste gegevens in te vullen. Een voorbeeld inzendformulier kunt u hier, bij ‘bestanden’ vinden. Let bij invullen o.a. op het noteren van het juiste stalnummer, houderijvorm en geboortedatum van het koppel. Dit moet overeenkomen met de gegevens die in mijn MijnAVINED staan.