Vanaf 1 maart vinden er wijzigingen plaats in het certificatieschema IKB Ei. Wij nemen u mee door de belangrijkste wijzigingen. Een volledig overzicht van alle wijzigingen kunt u hier teruglezen.
Voorschriften IKB Ei, BLK en KAT gelijkgetrokken
Een aantal voorschriften van BLK, KAT en IKB Ei hebben hetzelfde doel voor ogen, maar worden net anders geformuleerd. IKB Ei heeft zich ingezet om deze voorschriften op de komma gelijk te trekken. Hierdoor kan een controleur efficiënter werken, omdat een voorschrift dan nog maar 1 keer gecontroleerd hoeft te worden. Binnen IKB Ei zijn meerdere voorschriften gelijkgetrokken met KAT ofwel BLK. Hierdoor hebben er veel tekstuele wijzigingen aan voorschriften plaatsgevonden en zijn er een aantal voorschriften samengevoegd met andere voorschriften. Deze kunt u teruglezen op de pagina met alle wijzigingen.
Belangrijkste wijzigingen voor pluimveehouders
De belangrijkste wijzigingen aan de IKB Ei voorschriften voor pluimveehouders zijn:
- Stempelen van eieren met Salmonella met de code 00000 is niet meer toegestaan door het COKZ/NVWA. Deze optie is zodoende verwijderd uit IKB Ei. U dient de eieren te printen met een letter “B” met een hoogte van ten minste 5 mm met daar omheen een cirkel met een diameter van ten minste 12 mm of een goed zichtbaar gekleurde punt met een diameter van ten minste 5 mm.
- Bij inspectie van brandveiligheid is nu zowel de NEN3140 als de NTA 8220 toegestaan. De NEN3140 is wettelijk verplicht sinds 1 januari 2020. Teken op de plattegrond van uw perceel ook de bluswaterput, nutsvoorzieningen (meterkast etc.) en schrijf het stalnummer bij de stallen.
- Gebruikte producenten en / of middelen die (in)direct contact hebben met het dier en/of ei dient u vast te leggen in uw administratie. Bijvoorbeeld d.m.v. bewaren van bonnen, registratielijsten etc. Registratie in de SecurEggFarmer database is ook toegestaan. Onder producten vallen diervoeder, drinkwater supplementen, plaagdierbestrijding (incl. rode vogelmijt, vliegenbestrijding), diergeneesmiddelen (incl. URA middelen), en R&O middelen.
- Zorg ervoor dat de stalnummers op uw perceel overeenkomen met uw registratie in Mijn AVINED. Dit is van belang voor Salmonellamonstername, antibiotica registratie en andere voedselveiligheidsaangelegenheden.
- Als u eieren heeft die afgevoerd moeten worden als dierlijk bijproduct (cat. 1, 2 of 3), zorg dan dat deze altijd fysiek gescheiden opgeslagen zijn per categorie en apart te identificeren zijn. Wilt u meer weten over dierlijke bijproducten, kijk dan in het handboek voedselveiligheidsincidenten.
- Voor opfokleghenbedrijven wordt de frequentie van het nemen van hygiënogrammen terug gezet naar de oude frequentie, namelijk eenmaal per kalender jaar (365 dagen).
- Melden van zaken aan de CI, kunnen vanaf 1 maart a.s. ook gemeld worden bij het Meldpunt IKB. De meldingen worden dan direct doorgezet. Dit is een service richting pluimveehouders.
- De wettelijke AI onderzoek termijnen zijn opgenomen. Onderzoek naar AI dient minimaal 1 keer per jaar plaats te vinden en bij uitloop 1 keer per kalenderkwartaal.
- Vrije uitloop eieren kunnen in het geval van veterinaire beperkingen (bijvoorbeeld ophokplicht) met code 1 (vrije uitloop) gestempeld worden als dit binnen de 16 weken termijn valt. Als de ophokplicht langer dan 16 weken duurt, moeten de eieren gestempeld worden met code 2 (scharrel). Er wordt gerekend vanaf de opzetdatum.
Wijzigingen IKB Ei voor broederijen
Een aantal voorschriften van IKB Ei broederijen hebben een tekstuele update ondergaan en zijn inhoudelijk niet gewijzigd. Deze kunt u teruglezen op de pagina met wijzigingen.
Wijzigingen IKB Ei voor pakstations
Een aantal voorschriften van IKB Ei pakstations en verzamelaars hebben een tekstuele update ondergaan, alle wijzigingen vindt u hier.
De belangrijkste wijzigingen aan de IKB Ei voorschriften voor pakstations en verzamelaars zijn:
- Voorschrift PA05 is herschreven, omdat de tekst verouderd was. Het IKB Ei pakstation of IKB Ei verzamelaar mag alleen eieren van scharrel-, vrije uitloop- en biologische huisvestingssystemen aanvoeren afkomstig van IKB- of KAT erkende legeindbedrijven. Indien er eieren worden aangevoerd die niet-IKB Ei en/of niet-KAT erkend zijn, dan dient men dit binnen 24 uur te melden bij de CI of via het meldpunt IKB. Een pakstation komt dan onder een verzwaard toezicht te staan naar mate van risico en proportionaliteit.
- Voorschrift PD13 is nieuw. Het voorschrift geeft aan dat, als een pakstation of verzamelaar niet-IKB en/of niet-KAT eieren aanvoert, er een ruimtelijke scheiding van de eieren moet worden gewaarborgd om het risico van verwisseling of vermenging te voorkomen.
- In voorschrift PE3 is een aanpassing gedaan voor XS pakstations. Indien het XS pakstation een aanvoer heeft van < 15 miljoen ongesorteerd eieren per jaar(incl. eieren van evt. eigen legeindbedrijf), dan voert het bedrijf eenmaal per week de uitgangscontrole uit op ten minste één partij eieren, op basis van de voorwaarden gesteld in PE1.
Wijzigingen in officiële documenten
De Algemene Voorwaarden zijn geüpdatet op een aantal punten:
- Definitie van Diergeneesmiddelen en contaminanten aangepast i.v.m. vervallen van EU verordening 96/23 (m.u.v. bijlage 1);
- Definitie voor ‘klacht’ opgenomen;
- Artikel 20 n.a.v. wijzigingen in klachten- en geschillenreglement;
- Artikel 27 om de onafhankelijkheid van het schema nog beter te borgen.
Het geschillenreglement was verouderd en heeft daarom een juridische toets ondergaan. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- De RvB IKB is in het Geschillenreglement geschreven;
- Hoofdstuk ‘Bijzondere bepalingen voor geschillen betreffende maatregelen’ is verwijderd. Het geschillenreglement is namelijk gericht op geschillen tussen een IKB Ei-deelnemer en de schemabeheerder van IKB Ei. Als een deelnemer het niet eens is met een opgelegde maatregel vanuit een Certificerende Instantie (CI), dan kan de deelnemer een geschil indienen bij de geschillencommissie van de CI die de maatregel heeft opgelegd.
Ook het klachtenreglement heeft een juridische toets ondergaan. Het klachtenreglement is verduidelijkt en inhoudelijk niet significant gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Definitie voor ‘klacht’ opgenomen;
- Verduidelijking toepassing van het reglement;
- Verduidelijking in behandeling name van een klacht;
- Toevoeging van klachtenformulier.