Bij verdenking en/of besmetting van uw legeindkoppel met Salmonella zijn er twee verschillende soorten meldingen belangrijk:
1. Melding in het kader van de zoönose wetgeving (Verordening (EG) nr. 2160/2003)
Als er op uw bedrijf Salmonella spp. wordt aangetoond, meldt uw laboratorium dit in KIP-MO. Het is hierbij van belang dat u bij het inzenden van een monster de juiste gegevens aanlevert bij uw erkende laboratorium. Op basis van deze melding zal het betreffende legkoppel, door de NVWA als ‘verdacht’ worden aangemerkt.
Als vervolgens uit de typering blijkt dat het om Salmonella SE of (m)ST gaat, zal uw laboratorium dit melden via KIP-MO aan de NVWA. Het legkoppel wordt dan ‘besmet’ verklaard.
2. Melding in het kader van de algemene levensmiddelenwetgeving (Verordening (EG) nr. 178/2002):
Als er op uw bedrijf Salmonella SE of (m)ST wordt aangetoond, dan worden eieren van het betreffende koppel vanaf de datum van de monstername, als ‘onveilige levensmiddelen’ gezien. Deze eieren mag u niet meer als tafelei in de handel brengen. U zult de eieren op de juiste manier moeten stempelen en afvoeren naar de eiverwerkende industrie. Meer informatie leest u hier.
Hiernaast wordt er van u als pluimveehouder verwacht dat u ook zelf een melding maakt via de website van de NVWA. De zogenoemde GFL melding. Door het meldformulier volledig in te vullen (o.a. hoeveelheid eieren, afleverdata, afnemer(s) en de door u ondernomen stappen) voldoet u aan uw verplichting om de NVWA in te lichten over de besmetting en over de door u ondernomen maatregelen.