Sinds 1 januari 2006 geldt Europese wetgeving op het gebied van hygiëne. Op basis van deze regelgeving moeten alle levensmiddelenbedrijven beschikken over een bewakingssysteem ten aanzien van voedselveiligheid dat gebaseerd is op HACCP.
HACCP
HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. In de praktijk betekent dit, dat ieder bedrijf zijn productieproces vastlegt en beheerst. Het bedrijf spoort de meest kritische punten in het proces op en stelt beheersmaatregelen op. Daarnaast zorgt het voor registratie van de meetresultaten, zodat de producent bij overschrijding van de normen corrigerende acties kan ondernemen. Het hele productieproces en de beheersmaatregelen worden zo duidelijk gedocumenteerd. Met periodieke audits houdt de Voedsel en Waren Autoriteit toezicht op het goed functioneren van dit systeem van kwaliteitsbeheersing.
Voldoen aan HACCP via hygiënecode
Om aan de HACCP-verplichting te voldoen, kan ook gebruik worden gemaakt van de hygiënecodes die voor de sector ontwikkeld zijn. Als een hygiënecode bestaat, is het overigens niet verplicht daar gebruik van te maken. Het is ook mogelijk om op eigen wijze invulling te geven aan HACCP. De Voedsel en Waren Autoriteit zal bedrijven dan controleren op deze eigen aanpak en niet op de hygiënecode.
Primaire sector |
Eerste verwerking |
Verdere verwerking | Detailhandel | |
Eieren | IKB Ei | Hygiënecode Eieren | GMP Guide European Egg Processor Association |
Posted in: Overzicht voedselveiligheid & hygiëne