Consumenten moeten zo min mogelijk risico lopen bij het eten van eieren. Dat betekent dat eieren niet besmet mogen zijn met Salmonella enteritidis (S.e.) en/of Salmonella typhimurium (S.t.). Dit kan alleen als alle bedrijven in de productiekolom samenwerken.
Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft samen met de sector in 1997 het eerste actieplan gemaakt om de besmetting van eieren met salmonella terug te dringen. Sinds 2006 is de Salmonella-aanpak gebaseerd op Europese regelgeving. Het Actieplan Salmonella Eiersector bevat voor alle ondernemers in de sector verplichte regels. Bijvoorbeeld voor monsternames door de pluimveehouder, het laten maken van hygiënogrammen en regels voor de afzet van Se/St besmette eieren.
De regels zijn met de jaren verder aangescherpt en ook vastgelegd in IKB Ei. Hierdoor kunnen de regels eenvoudiger worden nageleefd en kunnen controles efficiënter en voordeliger worden uitgevoerd. Eisen zijn onder meer:
- Het gebruik van bedrijfskleding en stalschoeisel
- Voorziening om handen te wassen
- Reiniging en ontsmetting van stallen na elke leegstand
- Ongediertebestrijding
- Hygiënestatus volgens de bepalingen van terrein, gebouwen en apparatuur
- Alleen aanvoer van dieren waarvan de dierziekte en salmonella status bekend en in orde is
Regelgeving
- Verordening Hygiënemaatregelen Pluimveehouderij
- Hygiënebesluit vleeskuikenbedrijven (PPE) 2011
- Hygiënebesluit opfokleghennenbedrijven (PPE) 2011
- Hygiënebesluit leghennenbedrijven (PPE) 2011
- Besluit erkenningsvoorwaarden en werkwijzen HOSOWO-instanties (PPE) 2011
- Besluit erkenningsvoorwaarden en werkwijzen laboratoria (PPE) 2011
- Besluit erkenningsvoorwaarden controle-instanties verordeningen hygiënemaatregelen (PPE) 2011
- Hygiënebesluit kuikenbroederijen (PPE) 2011
- Hygiënebesluit opfokbedrijven, fokbedrijven en vermeerderingsbedrijven (PPE) 2011
- Besluit aanwijzing toezichthouders (PPE) 2010
- Besluit secretaris aanwijzing toezichthouders (PPE) 2012
Formulieren
Documenten
- PPE -brief (11 juli 2012): Aanpassing onderzoek bij salmonellabesmettingen (opfok)legkoppels
- Eerdere berichten salmonellaregelgeving
- Schema Salmonellamonsternames legbedrijf
Links naar andere websites
- ISACert (certificerende instantie)
Posted in: Overzicht voedselveiligheid & hygiëne