IKB Ei heeft het programma Monitoring Kritische Stoffen (MKS) met ingang van 1 juni 2019 opgenomen in haar certificatieschema. Het doel van het programma is dat door risico gebaseerde steekproeven gekeken wordt of residuen van kritische stoffen aanwezig zijn in bijvoorbeeld eieren. Kritische stoffen zijn verboden stoffen en stoffen boven MRL (Maximum Residu Level). Via dit programma monitort de sector zelf op de aanwezigheid van kritische stoffen. Hierdoor krijgt de sector tijdig incidenten in beeld en kunnen er gerichte maatregelen genomen worden om de kans op een crisis te verkleinen / te voorkomen. Ook wordt hiermee een extra garantie afgegeven richting de afnemers en de consument.
Binnen het programma MKS IKB Ei wordt er in 2021 o.m. gemonitord op de volgende stofgroepen:
A6: verboden stoffen (ten minste 6 keer);
B1: antibacteriële stoffen (ten minste 7 keer);
B2a: wormmiddelen (ten minste 11 keer);
B2c: biociden (ten minste 11 keer);
B2e: NSAID’s (pijnstillers) (ten minste 4 keer);
B3c: scheikundige elementen (zware metalen) (ten minste 4 keer).
In de Algemene voorwaarden zijn definities opgenomen voor ‘Verboden stoffen’, ‘Diergeneesmiddelen en contaminanten’ en ‘Maximumwaarde voor residuen’. Ook is aangegeven dat monsternames onderdeel uitmaken van de IKB Ei controles.
De procedure rondom monsternames en het analyseren van eieren is terug te lezen in de flyer: Proces monitoring kritische stoffen IKB Ei.
Jaarlijks kunt u de resultaten van het programma Monitoring Kritische Stoffen IKB Ei teruglezen in het jaarverslag van Stichting AVINED.
Handboek voedselveiligheid
In het handboek voedselveiligheid eierketen staan handvatten en achtergrondinformatie wanneer u te maken krijgt met een onveilig levensmiddel. U kunt hierbij denken aan schadelijke of ongeschikte eieren voor consumptie. Hierin staat onder andere een stappenplan voor bedrijven in verschillende schakels om efficiënt te reageren bij een incident. Het handboek is samengesteld met inbreng van verschillende betrokken partijen in de eierketen.