IKB Ei is in 1995 opgericht voor de beheersing van de Salmonella problematiek. Hiervoor zijn destijds diverse maatregelen ingevoerd op het gebied van hygiëne. Ook moeten legpluimveehouders hun dieren tijdig op Salmonella laten onderzoeken. IKB Ei controleert hier vandaag der dag nog steeds strikt op. Alleen op deze manier kan de legsector garanties afgeven dat in Nederland geproduceerde eieren vrij zijn van deze voor de mens gevaarlijke Salmonella’s. En dat is ook van groot belang voor de exportpositie van de Nederlandse eiersector.
Wettelijk eisen Salmonella
De overheid voert de wet- en regelgeving uit op het gebied van bestrijding van Salmonella in Nederland. Nederland voldoet via de uitvoering van deze wet- en regelgeving al jaren ruimschoots aan de Europese verplichtingen voor Salmonella in de pluimveesector.
De stroomschema’s en meer informatie is te vinden op de website van AVINED. Hier kun u o.m. informatie vinden over de bemonstering van Salmonella op legeindbedrijven, typen monstername en wat pluimveehouders moeten doen bij een positieve uitslag.
Bovenwettelijke eisen Salmonella
De bovenwettelijke eisen binnen IKB Ei op het gebied van Salmonella kunt u terugvinden in de voorschriften en wordt hier verder toegelicht.