Veelgestelde vragen door consumenten

IKB Ei is een onafhankelijk kwaliteitssysteem voor de Nederlandse eiersector. Het biedt een stevige basis voor pluimveehouders, broederijen, verzamelaars en pakstations. Het kwaliteitssysteem richt zich op voedselveiligheid, traceerbaarheid, dierenwelzijn, en diergezondheid door middel van vastgestelde voorschriften en onafhankelijke controles.

Het kwaliteitssysteem wordt beheerd door Stichting AVINED, zij zijn de schema-eigenaar van IKB Ei. Stichting AVINED vormt de samenwerking tussen meerdere organisaties in de pluimveesector: LTO/NOP, NVP, COBK, NEPLUVI en Anevei. Als schema-eigenaar stelt AVINED de kaders vast voor IKB Ei. Onafhankelijke certificeringsinstanties zijn verantwoordelijk voor de uitvoering, met als doel een objectieve en betrouwbare borging van kwaliteit.

IKB Ei heeft een integrale en uniformele aanpak in de eierketen waardoor risico’s in elke schakel in de keten geminimaliseerd worden. IKB Ei zorgt ervoor dat Nederlandse eieren voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne en traceerbaarheid.  Consumenten en bedrijven moeten kunnen vertrouwen op kwaliteit en veiligheid van Nederlandse eieren.

IKB Ei bestaat sinds 1995 en is opgericht om de salmonellaproblematiek te beheersen. Destijds zijn er diverse maatregelen ingevoerd op het gebied van hygiëne en sindsdien moeten boeren frequent hun dieren laten onderzoeken op salmonella. In de loop der jaren is het kwaliteitssysteem IKB Ei uitgebreid op voedselveiligheid, hygiëne, traceerbaarheid, dierenwelzijn en diergezondheid. 

IKB Ei herkent u aan het logo met het witte ei en het groene vinkje in het ei. Ons logo staat niet altijd op een eierdoosje. Toch vormt het vaak de basis voor andere keurmerken. Bij gecertificeerde bedrijven ziet u ons logo op stalborden.

Eieren die te koop zijn in grote bekende supermarkten in Nederland verkopen eieren van het kwaliteitssysteem IKB Ei. Het is een belangrijke inkoopvoorwaarde. Verder kunnen ook eieren onder dit keurmerk aangeboden worden bij de boer zelf, huis-aan-huis verkoop genoemd, of de eieren kunnen op de markt verkocht worden. Ook een deel van de eieren zal verwerkt worden in producten, zoals mayonaise, spaghetti, koekjes of ijs. Op deze producten is geen IKB Ei keurmerk te vinden.

Het kwaliteitssysteem IKB Ei controleert eieren afkomstig van pluimveebedrijven die in verschillende huisvestingssystemen gehouden kunnen worden. Biologische, vrije uitloop- en scharrelbedrijven en bedrijven met koloniehuisvesting.

U kunt het ei opzoeken met de code op het ei via volgmijei.nl en zo de herkomst van het pluimveebedrijf achterhalen.
Wat betekent de code op mijn ei? De code op het ei bestaat uit meerdere onderdelen. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kippen worden gehuisvest. Het tweede deel (de lettercombinatie) geeft het land van herkomst aan. Het derde deel van de code is het unieke nummer van het legbedrijf met het stalnummer (laatste twee cijfers).

Als alle eieren in een eierdoosje geen code hebben, dan kunt u er niet op vertrouwen dat eieren voldoen aan de kwaliteit en veiligheid. Iedereen die eieren verkoopt aan de consument moet de eieren stempelen met code zodat de herkomst van de eieren gewaarborgd blijft. U kunt hiervoor een melding doen bij de NVWA.

De deelnemende bedrijven aan IKB Ei worden gecontroleerd door een erkende certificerende instantie. De certificerende instantie is geaccrediteerd volgens ISO norm 17065 en voldoet aan de IKB Ei erkenningsvoorwaarden CI’s.

Elk bedrijf krijgt jaarlijks een aangekondigd bezoek plus steeksproefsgewijs een onverwachte controle. Voor IKB Ei vinden dus ook onaangekondigde controles plaats.

Wanneer bij een controle meerdere tekortkomingen worden geconstateerd of dermate ernstige tekortkomingen worden vastgesteld, dan zal een schorsingsperiode volgen. Schorsing houdt in dat een bedrijf in die periode geen producten onder IKB Ei mag afleveren. Indien de tekortkomingen niet tijdig worden opgelost, dan kan een bedrijf worden uitgesloten van deelname.