Op 1 januari 2015 worden enkele wijzigingen in de IKB Ei voorschriften voor primaire bedrijven en broederijen van kracht. Voor pakstations en verzamelaars verandert er niets per 1 januari 2015.
Overnemen PPE-regelgeving Salmonella, hygiëne, antibiotica en Identificatie & Registratie (KIP)
De belangrijkste wijziging is het opnemen in IKB Ei van de voorschriften uit de PPE verordeningen voor Salmonella, antibiotica en KIP. Dit is een direct gevolg van de opheffing van het PPE per 1 januari a.s. Daarmee vervalt immers ook alle PPE-regelgeving. De regelgeving wordt weliswaar grotendeels overgenomen door de overheid, maar er was veel discussie over het toezicht daarop. De pluimveesector heeft aangegeven de huidige frequentie van toezicht (tenminste een maal per jaar een controle voor alle bedrijven) voorlopig te willen handhaven. In eerste instantie zou dit vanuit de overheid (NVWA) veel lager liggen. Uiteindelijk is afgesproken dat het toezicht op deze regelgeving voor IKB-bedrijven via de IKB-controle loopt. En dat de NVWA zich met name richt op de niet-IKB bedrijven met een frequentie van tenminste één controle per jaar.
Deel van de afspraak was dan wel dat in IKB Ei de wettelijke voorschriften op gebied van Salmonella, antibiotica en zouden worden opgenomen. In de praktijk merken IKB-bedrijven hier overigens niets van. Immers, tot en met 2014 werden deze voorschriften toch al gecontroleerd gecombineerd met de jaarlijkse IKB-controle.
Geborgde pluimveedierenarts
Een tweede wijziging voor IKB Ei is dat pluimveehouders vanaf 1 januari 2015 een contract moeten hebben afgesloten met een geborgde pluimveedierenarts. Ook dit betekent in de praktijk weinig. Immers in de meeste gevallen heeft u al een contract met een geborgde dierenarts. Hier geldt overigens een overgangstermijn tot 1 april 2015.
De nieuwe voorschriften zijn hier te vinden. Hier kunt u zien wat nu exact de wijzigingen zijn geweest.