Elke leghennenstal dient te beschikken over een IKB Ei stalmeetrapport (behalve kooi- en koloniehuisvesting) en een wettelijk stalmeetrapport. Deze rapporten worden gebruikt om het maximaal te houden aantal leghennen te bepalen voor uw stal.
Welke verschillende stalmetingen zijn er?
Private IKB Ei stalmeting
Deze stalmeting vindt plaats volgens de eisen van IKB Ei. Deze zijn op een aantal punten strenger dan de wettelijk eisen. Dat betekent dat de uitkomst van een private IKB Ei stalmeting kan afwijken van de uitkomst van een wettelijke stalmeting uitgevoerd door NCAE/SKAL. Al sinds jaar en dag worden de stalmetingen bij IKB Ei legbedrijven uitgevoerd door de Certificerende Instanties (CI) Vinçotte ISACert en Kiwa VERIN (voorheen CBD). De CI’s laten na het uitvoeren van een stalmeting een stalmeetrapport achter.
De IKB Ei stalmeting geldt ook als basis voor meerdere kwaliteitssystemen, o.m. voor KAT.
Wettelijke stalmeting (NCAE/SKAL)
Deze stalmeting vindt plaats volgens de wettelijke eisen die gesteld worden aan leghennenstallen. De NCAE ( bij reguliere bedrijven) en SKAL (bij biologische bedrijven) voeren deze stalmeting uit bij legbedrijven in Nederland. Zij nemen de bovenwettelijke eisen van IKB Ei niet mee. De kans is groot dat de uitkomst van de NCAE/SKAL stalmeting afwijkt van de IKB stalmeting, omdat IKB op een aantal punten strengere eisen stelt.
Voor uw IKB Ei certificaat heeft u naast het wettelijk stalmeetrapport ook een IKB Ei stalmeetrapport nodig. Deze moet u laten uitvoeren door uw CI. Dit geldt niet voor bedrijven met een kooi-/koloniehuisvesting.
CPE stalmeting
In het verleden werden stallen opgemeten en werden stalmeetrapporten afgegeven door het CPE. Het CPE certificaat zonder aanvullende eisen werd geaccepteerd als geldig IKB Ei stalcertificaat. Sinds 2012 is het CPE certificaat niet meer voldoende. Als u alleen nog een CPE certificaat heeft liggen, dan moet u een nieuwe stalmeting laten uitvoeren door uw CI’s.
Welke stalmeting moet ik aanhouden voor het maximaal aantal dieren?
De uitkomst van het wettelijke en private stalmeetrapport kan afwijken. De stalmeting met de laagste dieraantallen is in dit geval leidend bij het plaatsen van de dieren. Neem bij twijfel over de juiste opzet altijd vooraf contact op met uw CI Vinçotte ISACert of Kiwa VERIN.
Hoe bereid ik mijn IKB controle voor?
- Kijk of u nog een stalmeetrapport van Vinçotte ISACert, Kiwa Verin of van voorheen CBD heeft liggen.
- U kunt het IKB stalmeetrapport niet meer vinden? Vraag dan de meting op bij de betreffende CI.
- Heeft u uw stal verbouwd? Laat dan een nieuwe IKB Ei stalmeting uitvoeren.
- Leg alle stalmetingen die u heeft (het IKB Ei en wettelijke stalmeetrapport (NCAE/SKAL)) klaar voor uw controleur.
Punten in het kort
- Als IKB Ei legbedrijf moet u altijd een wettelijk en een IKB Ei stalmeetrapport hebben liggen. Voor kooi-/koloniehuisvesting is alleen het wettelijke stalmeetrapport verplicht.
- Het IKB Ei stalmeetrapport is door uw CI (Kiwa Verin (voorheen CBD) of Vinçotte ISACert) uitgevoerd. De NCAE of SKAL meting omvat alleen de wettelijke eisen en is daarom niet voldoende.
- U kunt het IKB Ei stalmeetrapport niet meer vinden? Vraag dan de meting op bij de betreffende CI.
- Leg alle stalmetingen (het IKB Ei en wettelijke stalmeetrapport) klaar voor de IKB controle.
- Het CPE certificaat is sinds 2012 al niet meer voldoende voor IKB Ei. De stallen waarvoor alleen een CPE of NCAE certificaat aanwezig is moeten alsnog ingemeten worden voor IKB.
- De IKB stalmeting is geldig voor meerdere kwaliteitssystemen, o.m. KAT.
- Bij nieuwbouw of verbouw moet u altijd opnieuw een IKB Ei stalmeetrapport laten opmaken door uw CI.
- Verschilt de uitkomst van u wettelijke en IKB Ei stalmeetrapport? Houdt het stalmeetrapport met de laagste dieraantallen aan. Neem bij twijfel vóór opzet van een nieuw koppel contact op met uw CI.