Hygiëne is van uiterst belang voor een goede gezondheid van mens en dier. Goede hygiëne kan namelijk het risico op verspreiding van ziektekiemen verkleinen en daarmee schade en kosten besparen.
Door een verhoogd risico op o.a. uitbraken van vogelgriep (AI) of een besmetting met andere ziektekiemen, zoals Salmonella, ILT en Coryza is goede hygiëne belangrijk. Bovendien brengt de bestrijding van bijvoorbeeld AI hoge kosten met zich mee. Dit geldt zowel voor individuele getroffen pluimveehouders, als voor de sector (denk hierbij o.a. aan het Diergezondheidsfonds). Het is voor alle betrokkenen van belang dat het Diergezondheidsfonds (DGF) betaalbaar blijft. Daarnaast kan o.a. Salmonella nadelige gevolgen hebben voor de opbrengstprijs, geeft het een logistieke uitdaging voor slachterijen en overige erfbetreders. Ook zijn bepaalde besmettingen (bijv. S. Java en S. Infantis) lastig uit de stallen te krijgen. Kortom, goede bescherming van uw bedrijf is belangrijker dan ooit.
Een belangrijke stap in het geheel aan hygiënemaatregelen binnen IKB Ei is de verplichting van het hebben van een of meerdere douche(s) op het perceel. Deze stap is sinds 1 juli 2019 van kracht. Eén van de grootste risico’s op insleep en versleep van ziektekiemen is namelijk de mens, via mens-dier contact. De douche is daarbij onderdeel van het gehele pakket aan hygiënemaatregelen.
Meer informatie
Door te klikken op onderstaande onderwerpen vindt u informatie over:
- Waarom een douche?
- Wat is de overgangstermijn?
- Waar moet de douche aan voldoen?
- Waar moet de douche staan?
- Wie maakt gebruik van de douche?
Klik hier voor de voorschriften m.b.t. douche.
Documenten
Ook stellen we de volgende bestanden beschikbaar voor de realisatie van de hygiënevoorschriften: