De laatste IKB Ei nieuwsbrief 3-2015 over Salmonella onderzoek leghennen was op een tweetal punten niet volledig:
> de IKB-sanctie bij een eenmalige, beperkte (max 1 week) overschrijding van de termijn voor het salmonella onderzoek is geen schorsing, maar een waarschuwing
> het onderzoek aan het eind van de legronde mag alleen door een dierenarts of dierenartsassistent paraveterinair genomen worden.
Onderstaand nogmaals de tekst van de nieuwsbrief met daarin de twee aanvullingen (geel gearceerd). Excuses voor de eventuele verwarring.
Salmonella onderzoek leghennen
Uit de IKB Ei controles blijkt dat er toch nog regelmatig vergissingen worden gemaakt bij het Salmonella-onderzoek bij leghennen. Daarom willen we daar in deze nieuwsbrief nog eens aandacht aan besteden.
Wanneer Salmonella-onderzoek ?
Op verschillende momenten moet er bij leghennen onderzoek naar Salmonella worden uitgevoerd. Het eerste monster moet genomen worden aan het begin van de legperiode als de dieren tussen de 22 en 26 weken oud zijn. Vanaf dat moment moet iedere 15 weken een monster genomen worden. En tot slot aan het eind van de legronde maximaal 3 weken voor het koppel geslacht wordt. Dat laatste monster moet trouwens genomen worden door een dierenarts of dierenartsassistent paraveterinair. De pluimveehouder is ervoor verantwoordelijk dat al deze monsters op de juiste wijze en op tijd genomen worden.
Daarnaast wordt er één keer per jaar op elk bedrijf een zogenaamd officieel onderzoek uitgevoerd. Dit wordt in opdracht van de NVWA aangestuurd en uitgevoerd door de GD.
Waar is verbetering mogelijk?
Eerste monstername: Het komt nog regelmatig voor dat de dieren bij de eerste monstername ouder zijn dan 26 weken.
Frequentie tenminste eens per 15 weken: De tijd tussen 2 monsternames mag nooit langer zijn dan 15 weken (105 dagen). Bij veel pluimveehouders bestaat het misverstand dat je voldoet aan deze norm als de tijd tussen 2 monsters gemiddeld 15 weken is. Dat is niet juist. Als je een keer later bent dan 15 weken met het salmonella-monster, dan is dit later niet te compenseren door het monster eerder te nemen. Er zijn overigens verschillende handige hulpmiddelen beschikbaar, zodat u deze termijnen niet hoeft te vergeten. Vraag ernaar bij uw opfokorganisatie, eierhandelaar of dierenarts!!
Wat zijn de consequenties ?
Als u sinds de laatste IKB-controle één keer, maximaal 1 week te laat was met het nemen van de monsters, dan krijgt u een waarschuwing. In alle andere gevallen wordt uw IKB-certificaat voor een periode van 3 maanden geschorst. In die tijd kunt u dus ook geen eieren onder IKB afzetten.
De belangrijkste punten in het kort:
- Eerste monster niet later dan op 26 weken leeftijd
- Maximaal 15 weken tussen 2 monsternames
- Eenmalig maximaal 1 week te laat: waarschuwing
- In alle andere gevallen: schorsing IKB-certificaat
- Uitvoering jaarlijks officieel onderzoek aangestuurd door GD