Nieuwsbrief IKB Ei
Nr. 8 – 2018
In deze nieuwsbrief willen wij u informeren over de volgende punten:
* Veelvoorkomende afwijkingen bedrijven volgens CI’s
* Pluimveehouder aanwezig bij laden van dieren
* Is uw ingeschakelde pluimveeservicebedrijf IKB erkend?
* Aanbieden van luzernebalen in plastic
* Controleren van middelen
* Hoe kunt u een melding doen bij Meldpunt IKB?
Veelvoorkomende afwijkingen bedrijven volgens CI’s
Uit overleg met de CI’s (Kiwa Verin en Vinçotte ISACert) is een top 3 naar voren gekomen van veel voorkomende afwijkingen tijdens IKB Ei controles. Door extra aandacht te besteden aan deze voorschriften zal het aantal tekortkomingen tijdens IKB Ei controles dalen. Als er geen tekortkomingen geregistreerd worden tijdens de IKB Ei controles, zal er ook geen herstel nodig zijn, wat weer positief is voor u als deelnemer. Hierbij de top 3:
1. Met het oog op de brandveiligheid vindt periodiek een inspectie van de elektrische installaties van alle bedrijfsgebouwen plaats (voorschrift A1.2);
2. De pluimveehouder vult ten minste iedere 12 maanden de hygiënescan in (Voorschrift A4.2.3);
3. De pluimveehouder heeft een bedrijfsgezondheidsplan (BGP) / bedrijfsbehandelplan (BBP) dat maximaal 12 maanden oud is (voorschrift A6.1.3 / A6.1.4).
In verband met brandveiligheid is het van belang de elektrische installaties van alle bedrijfsgebouwen te laten inspecteren door middel van een agro-keuring of NEN 3140. Nieuwe stallen moeten voor ingebruikname gekeurd worden volgens NEN 1010.
Ieder jaar dient de hygiënescan ingevuld te worden door de pluimveehouder. De handleiding vindt u hier, in het bestandenblok van de bedrijfshygiëne pagina. Het jaarlijks evalueren en actualiseren van de BGP en BBP is niet alleen een eis vanuit IKB Ei, maar wordt ook geëist vanuit de wettelijke regeling houders van dieren.
Pluimveehouder aanwezig bij laden van dieren
In de voorschriften van IKB Kip en IKB Ei is opgenomen dat de hoofdverantwoordelijke van het bedrijf (pluimveehouder/bedrijfsleider) aanwezig is bij het laden van de dieren. Dit vanwege meerdere redenen, zoals het toezicht houden op de werkzaamheden, het aanspreekpunt zijn voor vragen vanuit het laadbedrijf en het tekenen van de werkbon. Het is als hoofdverantwoordelijke daarom van belang om aanwezig te zijn tijdens de werkzaamheden van het laadbedrijf, zodat het laden goed verloopt.
Is uw ingeschakelde pluimveeservicebedrijf IKB erkend?
Bij het inschakelen van een PSB-bedrijf (voor laden, plaagdierenbeheersing, enten, reinigen, ontsmetten) is het belangrijk dat u nagaat of het bedrijf IKB erkend is. Een bedrijf kan in de tussentijd geschorst zijn of haar werkzaamheden gestopt hebben voor de activiteit waarvoor u het bedrijf wilde inschakelen. Een lijst met IKB erkende PSB-bedrijven kunt u vinden op de website van AVINED onder ‘Erkende deelnemers’. Let op: deze lijst wijzigt minimaal één keer per maand, dus raadpleeg dit register regelmatig. Probeer hierbij extra aandacht te hebben om na te gaan of het bedrijf erkend is voor de activiteit waarvoor u dit bedrijf wilt inschakelen.
Voor meer informatie of vragen over IKB PSB kunt u mailen naar info@ikbpsb.nl of bellen naar 088 998 4340.
Aanbieden van luzernebalen in plastic
IKB Ei heeft geconstateerd dat de NVWA bij legpluimveehouders maatregelen heeft uitgeschreven omtrent het aanbieden van met plastic omhulde luzernebalen aan legpluimvee. NVWA geeft aan dat het aanbieden van met plastic omhulde luzernebalen aan legpluimvee in strijd is met artikel 1.8, lid 3 van Besluit Houders van dieren. Verdere berichtgeving hierover volgt vanuit de NVWA.
Controleren van middelen
Indien u twijfels heeft over een middel, dan kunt u altijd controleren of een middel (biocide, pesticide, ontsmettingsmiddel of diergeneesmiddel) is toegelaten en voor welke toepassing.
In de toelatingen databank van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) kunt u controleren of een middel is toegelaten (klik hier). Controleer altijd voor welke toepassing het middel is toegelaten, dit kan door het Product Types (PT)-nummer te controleren in de databank. Voor meer informatie over het PT-nummer (klik hier).
Indien u te maken heeft met een diergeneesmiddel, dan kunt u gebruik maken van de diergeneesmiddelen informatie bank van het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) om te controleren of een diergeneesmiddel is toegelaten (klik hier). Hier kunt u ook de status (Vrij, URA, UDA en UDD) van een geneesmiddel controleren. Klik hier voor meer informatie over de status van diergeneesmiddelen. Overleg altijd met uw 1-op-1 dierenarts als u een geneesmiddel wilt gaan inzetten en volg altijd de bijsluiter op van het geneesmiddel. Het niet volgen van deze instructies kan bijvoorbeeld leiden tot het overschrijden van MRLs (maximale residu levels) in producten en een verhoogd risico op resistentie.
Mocht u vragen hebben of kunt u een middel niet vinden, neemt u dan contact op met de frontoffice IKB. Tel.: 088- 998 4340 of per e-mail: info@ovoned.nl .
Let op: als biologische pluimveehouder dient u ook aan de eisen van SKAL te voldoen.
Hoe kunt u een melding doen bij Meldpunt IKB?
Het Meldpunt IKB is opgericht om signalen of vermoedens van onregelmatigheden te melden. U kunt via meldpuntikb@avined.nl of via 088 – 998 4390 uw melding doorgeven. Melden via het telefoonnummer kan anoniem. Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet openbaar gemaakt of verstrekt aan derden. U kunt hier meer informatie terugvinden over het Meldpunt IKB.