Bij IKB Ei zijn er vanuit verschillende schakels vragen binnengekomen over voorschrift E9.6: ‘Indien diergeneesmiddelen worden gebruikt dan moet dit schriftelijk worden doorgegeven aan de afnemer’. De drie meest gestelde vragen licht IKB Ei toe in dit bericht:
- Wat is een diergeneesmiddel?
Er zijn vier categorieën diergeneesmiddelen, namelijk status vrij, status URA, status UDA en status UDD. Onder diergeneesmiddelen vallen ook homeopathische diergeneesmiddelen en ontwormingsmiddelen. Klik hier voor meer informatie over de vier categorieën diergeneesmiddelen.
Diergeneesmiddelen zijn te herkennen aan het REG-NL nummer. In de database van CBG kunt u nagaan of een diergeneesmiddel is geregistreerd en of het toegestaan is om het middel te gebruiken bij uw pluimvee.
- Waarom moet ik als pluimveehouder deze informatie doorgeven aan mijn afnemer?
Om veilige producten in de handel te waarborgen, bent u als pluimveehouder verplicht uw afnemer op de hoogte houden over het gebruik van diergeneesmiddelen op uw bedrijf. In het kader van Algemene Levensmiddelen Verordening bent u verantwoordelijk om veilige producten (eieren, pluimvee etc.) in de handel te brengen.
Op een groot aantal diergeneesmiddelen zit een wachttermijn. Het doel van een wachttermijn is om te voorkomen dat residuen van het middel in het ei of vlees terechtkomen. Er bestaan ook diergeneesmiddelen met een wachttermijn van nul dagen. Bij de juiste toepassing van deze diergeneesmiddelen komen er geen residuen van het middel in de eieren of vlees terecht. Als het middel onbewust verkeerd wordt toegepast, vormt het echter wel een risico. Geef daarom ook gebruik van diergeneesmiddelen met een wachttermijn van nul dagen door aan uw afnemer.
Eieren die tijdens de wachttermijn van een diergeneesmiddel zijn geproduceerd, dienen afgevoerd te worden naar de destructie. Ook moet er een melding gedaan worden richting de NVWA.
- Wat moet ik als afnemer met deze informatie doen?
Als afnemer kunt u met de informatie die u krijgt van uw toeleveranciers (pluimveehouders) een risico inschatting maken over de potentiele aanwezigheid van residuen in eieren. U kunt bijvoorbeeld risico gebaseerde steekproeven uitvoeren om te kijken of eieren voldoen aan de wettelijke normen. In het kader van de Algemene Levensmiddelen Verordening is het namelijk uw verantwoordelijkheid om veilige producten in de handel te brengen.