Preventie is van belang om verspreiding van ziektekiemen en andere besmettingen te voorkomen. Om vogelgriep (AI) of een besmetting met andere ziektekiemen zoals Salmonella, ILT en Coryza buiten de deur te kunnen houden, wordt goede hygiëne steeds belangrijker. De bestrijding van dierziekten brengt namelijk onder andere hoge kosten met zich mee, collectief gefinancierd vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF). Daarom heeft IKB Ei in overleg met de sector in augustus 2018 haar hygiënevoorschriften aangepast.
Aanpassing hygiënevoorschriften
De afgelopen maanden bent u geïnformeerd over deze hygiënevoorschriften, met als belangrijkste nieuwe maatregel: de doucheverplichting. Eén van de grootste risico’s op insleep en versleep van ziektekiemen is namelijk via mens-dier contact. Erfbetreders en materialen die in contact zijn geweest met ander pluimvee vormen een potentiele bron van pluimveeziektes. Om deze reden is per 1 juli 2019 schoon komen en schoon gaan (incl. in- en uitdouchen) de standaard binnen IKB Ei. Dit kan het beste gerealiseerd worden met een doorloopdouche (ene kant in, andere kant uit). Naar aanleiding van vragen uit de sector zijn er enkele aanpassingen gedaan in de voorschriften rondom de bouw en het gebruik van de douche:
- Op 1 juli 2019 heeft iedere IKB Ei-deelnemer een douche op het perceel. Douches in bijvoorbeeld het woonhuis tellen dus ook mee. Vanaf 1 juli 2028 is een doorloopdouche (ene kant in, andere kant uit) op het bedrijfsterrein verplicht.
- Heeft u op 1 juli 2019 nog geen doorloopdouche beschikbaar? Dan dient u het maximale te doen om kruisbesmetting tussen het schone en vuile gedeelte van de hygiënesluis te voorkomen. Denk hierbij aan maatregelen als doucheslippers of voorkom dat bezoekers terug moeten naar het vuile gedeelte om bedrijfseigenkleding en schoeisel te pakken.
- De pluimveehouder en erfbetreder kennen de situatie ter plaatste (en op dat moment) het beste. Daarom bepaalt het bedrijfsprotocol van het pluimveebedrijf wie doucht (geldig tot 1 juli 2028). Hierbij kan het hygiëneprotocol van IKB Ei gebruikt worden als de gouden standaard. Bij niet douchen geldt het verzwaard omkleedprotocol (die nog steeds van kracht is), zoals omkleden, een haarnetje en mondkapje.
- Vanaf 1 juli 2028 zijn alle bezoekers die het schone gedeelte van een bedrijfsgebouw betreden verplicht om te douchen. Bij het verlaten van de stal dient tevens gedoucht te worden. Schoon in en schoon uit dus.
Meer informatie
- Meer informatie over de doucheverplichting? Klik hier
- Bent u benieuwd naar de hygiënevoorschriften die per 1 juni 2019 van kracht zijn?
Klik dan hier. - Voor aanvullende vragen over de doucheverplichting kunt u contact opnemen met het team van IKB Ei (info@ikbei.nl | 088 – 998 4340)