Om de voedselveiligheid van eieren te garanderen is eind 2018 het Actieplan Voedselveiligheid gepubliceerd. Hiervan is de nieuwe voortgangsrapportage naar de tweede kamer gestuurd. In dit actieplan staat de implementatie beschreven van de 22 aanbevelingen om de voedselveiligheid beter te borgen. De eiersector heeft het merendeel van haar aanbevelingen inmiddels afgerond. Wij brengen u graag op de hoogte van een aantal acties die afgelopen tijd zijn uitgevoerd!
- Op 1 juni 2019 is het programma Monitoring Kritische Stoffen IKB Ei van start gegaan. Hierin worden eieren bemonsterd en onderzocht op residuen van kritische stoffen. Klik hier voor meer informatie.
- Er is een draaiboek voedselveiligheidsincidenten opgesteld voor de eiersector. Daarnaast heeft er een crisisoefening plaatsgevonden met de overheid om de werking van het draaiboek te testen.
- Er is een strategische sessie georganiseerd met de retailers en afnemers van IKB eieren in samenwerking met het CBL en FNLI. Hierbij waren onder meer Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Superunie aanwezig.
- In de regeling IKB Ei zijn diverse aanpassingen doorgevoerd om te voldoen aan de criteria van ketenborging.nl. Ketenborging.nl heeft als doel om de kwaliteit van kwaliteitssystemen beter te borgen. IKB Ei is inmiddels bezocht door een team van auditoren van de NVWA/NCAE. Hieruit bleek dat IKB Ei aan vrijwel alle criteria voldoet. De volgende stap in de procedure voor acceptatie is het bezoek van de NVWA aan enkele IKB Ei legeindbedrijven. Met als doel het verkrijgen van een beeld bij de werking van IKB Ei in de praktijk. Deze bezoeken vinden nu plaats. Voor meer informatie klik hier.
- Om voedselfraude te voorkomen is er een kwetsbaarheids- en fraudeanalyse uitgevoerd door een extern deskundige. De resultaten zijn besproken in het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Ei. Er is besloten om dit jaarlijks uit te gaan voeren.
Elk half jaar wordt de Tweede kamer geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van de aanbevelingen door het ministerie van LNV, VWS, de NVWA en de eiersector. Alle uitgevoerde acties kunt u teruglezen in de voortgangsrapportage. Deze kunt u hier vinden.