Per 23 oktober 2020 (00:00 uur) heeft minister Schouten een landelijke ophokplicht ingesteld voor alle bedrijven met commercieel gehouden pluimvee. De maatregel wordt genomen nadat gisteren bekend werd dat bij twee dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht) hoogpathogene vogelgriep (type H5N8) is vastgesteld. IKB Ei adviseert alert te blijven en het IKB Ei hygiëneprotocol op te volgen.
Minister Schouten heeft aan de deskundigengroep dierziekten gevraagd de bevindingen te beoordelen. De deskundigengroep schat in dat het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is. Het virus van de besmette knobbelzwanen is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Rusland en met trekvogels naar Nederland gebracht. Daar zijn de afgelopen maanden veel meldingen van HPAI geweest. In deze tijden van het jaar leven veel watervogelsoorten in groepen. Zo kan een virus als HPAI H5N8 zich relatief gemakkelijk spreiden onder wilde watervogels. Het ministerie van LNV zal het risico op introductie van HPAI de komende tijd regelmatig laten beoordelen. Dat kan betekenen dat maatregelen strenger worden of worden afgeschaald.
Om het risico op insleep op het bedrijf te verkleinen, adviseert IKB Ei dringend het volgende:
- Wees alert
Wees alert op klinische verschijnselen van AI, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Bij uitval van meer dan 0,5% gedurende twee dagen, of meer dan 3% per week per koppel geldt een meldingsplicht bij de NVWA (045 – 546 3188). Meer informatie over de meldplicht vindt u hier. - Volg het IKB Ei hygiëneprotocol
Gezien het hoge risico op introductie op een pluimveebedrijf benadrukken AVINED en IKB Ei het belang dat alle pluimveehouders, erfbetreders, transporteurs en overige bedrijven in de pluimveesector alle bioveiligheidsmaatregelen strikt uitvoeren. Volg onder meer het hygiëneprotocol van IKB Ei. Tips over goede bioveiligheid op het bedrijf vindt u hier.
Meer informatie via AVINED en IKB Ei
Vanuit AVINED worden met enige regelmaat berichten verstuurd over de AI-situatie. Indien u deze berichten niet ontvangt, meld u aan via info@avined.nl. Meer informatie rondom vogelgriep vindt u op avined.nl/vogelgriep.
Ziet u opvallende of verontrustende situaties, dan kunt u dit doorgeven via het Meldpunt IKB.