We geven u graag inzicht in de meest voorkomende afwijkingen bij de IKB Ei-controles in het jaar 2020. Neem de onderstaande punten door en voorkom mogelijke afkeur op deze punten. Minder tekortkomingen tijdens de controle, betekent dat er minder tijd en energie nodig is voor herstelmaatregelen.
- Iedere 365 dagen moet de hygiënescan via Mijn AVINED ingevuld worden door alle IKB Ei deelnemers met een pluimveebedrijf. De hygiënescan geeft inzicht in de hygiënemaatregelen op uw bedrijf en aan het einde van de scan worden aandachtspunten gegeven, waarmee u de bedrijfshygiëne kunt verbeteren (Voorschrift A4.2.3, alle pluimveebedrijven).
- Zorg dat de registratie van salmonella uitslagen in de aangewezen databank op orde is (Voorschrift B2.1, opfok grootouder- en ouderdierbedrijven). Het registeren van deze uitslagen is een wettelijke eis die is opgenomen in de IKB Ei voorschriften. U loopt risico op een boete vanuit de NVWA als dit niet correct plaatsvindt (klik hier).
- Als voedselproducent is het belangrijk dat de afnemer geïnformeerd is over eventuele diergeneesmiddelen die in het eindproduct zitten (Voorschrift E9.6, legeindbedrijven). Hieronder vallen bijvoorbeeld ook ontwormingsmiddelen. Zorg ervoor dat het doorgeven van deze middelen aan de afnemer tijdig en schriftelijk gebeurt. Tijdens de IKB Ei controle moet dit aantoonbaar zijn.
- Pluimveehouders met een scharrel, vrije uitloop of biologische huisvestingsysteem dienen te beschikken over een geldig stalmeetrapport, uitgevoerd door een certificerende instantie (Voorschrift G1.1, legeind scharrel en vrije uitloop). Een nadere toelichting over het onderwerp stalmetingen kunt u hier teruglezen.
Voor meer informatie over de voorschriften kunt u het certificatieschema IKB Ei raadplegen.