In de Salmonella-uitslagen van dit najaar is een stijging van het aantal Salmonellabesmettingen met Salmonella Enteritidis (S.E.) op legpluimveebedrijven te zien. Vanuit IKB Ei is daarom besloten om een uitvoeringsbesluit in te stellen dat als doel heeft op korte termijn een compleet beeld van Salmonellastatus van alle IKB Ei legeindbedrijven te verkrijgen. Het besluit bepaalt dat alle legeindbedrijven het onderzoek naar salmonella (S.E. en S.T) éénmalig in de periode van 1 oktober tot en met 26 oktober moeten uitvoeren. Als dit onderzoek volgens het normale 15-weeksschema in deze periode valt, dan hoeft geen extra onderzoek te worden uitgevoerd. Veel pluimveehouders zijn over dit uitvoeringsbesluit al geïnformeerd door hun pakstation. Het besluit bepaalt verder dat pakstations vanaf 14 november 2023 tot en met 14 december 2023 minimaal 24 uur voor aanvoer van eieren van een legeindbedrijf moeten beschikken over de resultaten van het salmonella onderzoek van het betreffende legeindbedrijf.
Na deze vervroegde monstername kan de frequentie van de wettelijk verplichte Salmonellamonstername (minimaal eens per 15 weken) worden hervat. Op deze manier hoopt IKB Ei de huidige Salmonellasituatie beter in beeld te krijgen en zonodig gerichte maatregelen te kunnen nemen.
Lees hier het uitvoeringsbesluit.
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een aantal risicofactoren voor een Salmonellabesmetting in beeld gebracht. Mensen en ongedierte vormen het grootste risico op insleep van Salmonella, daarnaast kan de leeftijd van pluimvee een rol spelen, naast jonge dieren zijn ook oudere dieren vatbaarder voor een besmetting.
Lees hier meer over de risicofactoren voor Salmonella besmettingen.