IKB Ei zet zich in voor veilige producten en heeft diverse voorschriften rondom voedselveiligheid en Salmonella. IKB Ei heeft al een uitvoeringsbesluit waardoor oudere legkoppels (>65 weken) vaker op S.E. & S.T. onderzocht worden. De aanleiding hiervoor kunt u hier teruglezen.
Om de kennisoverdracht tussen dierenarts en leghennenhouder bij vaststelling van een S.E.- of S.T.-besmetting te versterken, breidt IKB Ei het bestaande uitvoeringsbesluit uit met een verplichte afstemming tussen dierenarts en pluimveehouder na vaststelling van een Salmonellabesmetting (S.E. & S.T.). Lees het uitvoeringsbesluit goed, zodat u (leghennenhouder, pakstation en dierenarts) weet wat er verwacht wordt.
Om u hierbij te ondersteunen heeft AVINED een checklist ontwikkeld met vragen/aandachtspunten die u kunt bespreken met uw dierenarts. Het doel hiervan is om bewustwording te creëren over de eventuele risicofactoren op uw bedrijf of omgeving en om her-besmetting in de toekomst te voorkomen.
Efficiënte controle van salmonella uitslagen (pakstations)
Artikel 2 uit het bestaande uitvoeringsbesluit Salmonella bevat de vereiste dat een pakstation minimaal 24 uur voor aanvoer van de eieren moet beschikken over de meest recente uitslagen van het salmonella onderzoek (S.E. & S.T.) voor het betreffende koppel leghennen. Bij leghennen met een leeftijd van 65 weken en ouder mag de uitslag maximaal 2 maanden oud zijn.
De Certificerende Instantie (CI) controleert hierop. Om de controle voor zowel u als pakstationhouder als voor de controleur efficiënt te laten verlopen op dit punt, vragen wij u om deze informatie paraat te hebben alvorens de controle plaatsvindt.
Bedankt voor uw medewerking!