Versterking vindt plaats door middel van:
Borgen van gebruikte producten en middelen in IKB Ei
Er is geïnventariseerd welke producten en middelen worden gebruikt op pluimveebedrijven. Denk daarbij aan reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, diergeneesmiddelen, middelen voor plaagdierbestrijding, diervoeders, afleidingsmateriaal, drinkwater toevoegingen etc. Met hulp van deskundigen uit de pluimveesector is gekeken hoe de producten en middelen geborgd kunnen worden in IKB Ei. Hiermee heeft de pluimveehouder de garantie dat hij deze producten en middelen ook veilig kan gebruiken. 90% van deze producten zijn inmiddels geborgd door middel van voorschriften in het IKB Ei certificatieschema. Hierbij is rekening gehouden met de praktische uitvoerbaarheid voor pluimveehouders en overige IKB-deelnemers. Ook vindt er afstemming plaats met IKB Kip en IKB PSB, zodat deelnemers van elke IKB aan dezelfde eisen voldoen. Van de overige 10% wordt onderzocht hoe de borging plaats kan vinden. Momenteel heeft de borging van producten zoals reinigingsmiddelen en verrijkingsmateriaal de aandacht. Per productgroep wordt nagedacht hoe veilig gebruik gegarandeerd kan worden.
Programma monitoring kritische stoffen
Op 1 juni 2019 is het programma Monitoring Kritische Stoffen (MKS) van start gegaan. Het doel van dit programma is dat door risico gebaseerde steekproeven gekeken wordt of residuen van kritische stoffen aanwezig zijn in bijvoorbeeld eieren en pluimvee. Kritische stoffen zijn verboden stoffen en stoffen met een MRL (Maximum Residue Level). Via dit programma monitort de sector zelf op de aanwezigheid van kritische stoffen. Hierdoor krijgt de sector tijdig incidenten in beeld en kunnen gerichte maatregelen genomen worden om een crisis te voorkomen. Ook wordt hiermee een extra garantie afgegeven richting de afnemers en de consument.
In 2020 wordt er gewerkt aan het digitaal terugkoppelen van de analyseresultaten aan de deelnemer waar het monster genomen is. Het programma wordt zo kostenefficiënt mogelijk opgezet, door samen te werken met private partijen en de overheid (bijvoorbeeld het Nationaal Plan Residuen).
Posted in: Waar wordt IKB Ei op versterkt?