Bij de levering van slachtdieren moet de (pluim)veehouder informatie geven over de gezondheid van dieren en over het bedrijf. Deze “voedselketeninformatie” (VKI) is verplicht in de hele Europese Unie. In de Europese hygiëneregelgeving is vastgelegd wat de (pluim)veehouder als VKI moet doorgegeven en wat de slachterij met deze informatie moet doen. De slachterij kan de VKI gebruiken bij het slachtproces. Daarnaast maakt VKI het voor de toezichthouder mogelijk om beter en gerichter te keuren.
Wat geeft de veehouder als VKI op?
De veehouder geeft VKI op in alle gevallen dat een dier of een groep dieren (direct of via een handelaar) naar de slachterij gaat. Met VKI geeft de veehouder informatie over de geleverde slachtdieren. De informatie maakt duidelijk op welke punten de slachterij en de VWA bij het slachten en het keuren extra moeten opletten. Zo draagt de informatie bij aan een optimale veiligheid van het vlees. De op te geven informatie verschilt iets per diersoort. VKI bevat steeds de volgende gegevens:
- Aantal te leveren dieren
- Gezondheidsstatus dieren en bedrijven waar de dieren vandaan komen
- Diergeneesmiddelengebruik
- Laatste Salmonella-uitslagen
- Naam behandelende dierenarts
Klik hier voor de VKI-formulieren.
Posted in: Overzicht voedselveiligheid & hygiëne