2019 is begonnen: heeft u al een douche?
Binnen IKB Ei is op 1 juli 2018 de doucheverplichting ingegaan. Binnen deze doucheverplichting gelden er twee verschillende overgangstermijnen:
- Alle pluimveehouders die voor 1 juli 2018 nog geen bedrijfsdouche hadden, zijn verplicht om op 1 juli 2019 een doorloop douche te hebben.
- Pluimveehouders die voor 1 juli 2018 al wel een bedrijfsdouche hadden, maar nog geen doorloop douche, zijn verplicht om op 1 juli 2028 een doorloop douche te hebben.
Deze verplichting geldt voor alle pluimveebedrijven: opfok (groot)ouderdierbedrijven, (groot)ouderdierbedrijven, opfok leghennen en legeindbedrijven.
Wij hebben van een aantal pluimveehouders vragen ontvangen over wat de beste plek is voor een bedrijfsdouche. Op dit gebied kunnen wij u de volgende adviezen geven om de beste plek op uw bedrijf te bepalen:
- Maak een zo compleet mogelijke plattegrond van uw bedrijf met daarop alle gebouwen en wegen, zoals stallen, loodsen, eierlokaal, voersilo’s, mestopslagplaats, waterpunten, aan- en afrijroutes van voertuigen, verhardingen, looplijnen bezoekers en pluimveehouder, etc.. In de ideale situatie kruisen de vuile en schone wegen elkaar niet. Zie onze bedrijfshygiëne pagina voor een voorbeeld plattegrond.
- Gebruik in uw plattegrond de drie hygiëne-zones met bijbehorende kleuren: schoon (groen), oranje (overgang) en rood (vuil) (kijk voor een voorbeeld op de bedrijfshygiëne pagina). Dit maakt het makkelijker om de juiste plek voor de douche te kunnen vinden. In de ideale situatie bevindt de bedrijfsdouche zich op de scheiding van de kleuren rood en oranje (dus van vuil naar het overgangsgebied).
- Aarzel niet om een second opinion te vragen van bijvoorbeeld uw dierenarts, voervoorlichter of adviseur. Zij kennen uw bedrijf(sterrein) goed en kunnen u advies geven over de juiste plek van de bedrijfsdouche.
Op de bedrijfshygiëne pagina van de AVINED website kunt u meer informatie vinden over de bedrijfsdouche. Ook kunt u hier de infographic vinden. Deze infographic laat door middel van plaatjes zien wat een bezoeker moet doen om het bedrijf en de stallen te betreden.
Mocht u vragen hebben over de doucheverplichting, neem dan contact op met de frontoffice IKB, via 088 – 998 4340 of via info@ikbei.nl .
Controle op kritische stoffen in eieren
IKB Ei controleert op kritische stoffen in eieren. Onlangs is bij monsters flubendazole aangetroffen op een niveau net onder het toegestane niveau. Wanneer een stof wordt aangetroffen boven het toegestane niveau mogen pluimveehouders de eieren niet afleveren en moet de NVWA worden geïnformeerd.
De stof flubendazole zit in ontwormingsmiddelen. Dit zijn veel gebruikte en ook toegelaten middelen, die op recept van een dierenarts via het voer of het drinkwater worden toegediend. De reden waarom bij deze twee monsters het gehalte hoog is, is niet bekend. In beide gevallen betrof het een toediening via het voer. IKB Ei adviseert pluimveehouders om zorgvuldig om te gaan met ontwormingsmiddelen en deze volgens de voorschriften te gebruiken. Let bij gebruik via het voer ook goed op schommelingen in de voeropname. Als u vragen heeft, verzoeken we u contact op te nemen met uw dierenarts.
Voor meer informatie over het programma monitoring kritische stoffen van IKB Ei, kijk op de pagina versterking IKB Ei onder ‘Voedselveiligheid van eieren’.
Aanvoer van pluimvee of broedeieren op IKB Ei bedrijf
Er komen regelmatig vragen binnen over aanvoer van pluimvee op een IKB Ei bedrijf. IKB Ei stelt eisen aan de aanvoer van pluimvee en broedeieren over onder meer de herkomst en de stalcapaciteit. Wij hebben kort onder elkaar gezet wat u moet controleren voordat aanvoer van een nieuw koppel plaatsvindt.
Herkomst pluimvee of broedeieren:
(Opfok) grootouderdieren- en ouderdierbedrijven, broederijen, opfokbedrijven leghennen
- Het pluimvee of broedeieren is/zijn afkomstig van IKB Ei en/of Belplume erkende bedrijven of leveranciers;
Legeindbedrijven
- Het pluimvee is afkomstig van IKB Ei en/of IKB Kip en/of Belplume erkende bedrijven of leveranciers;
Stalcapaciteit a.d.h.v. stalmeetrapport:
Het maximale aantal hennen wat u mag aanvoeren op uw bedrijf is vastgelegd in het stalmeetrapport. Er zijn echter verschillende stalmeetrapporten. Wij hebben kort onder elkaar gezet welke stalmeetrapporten IKB Ei deelnemers mogen gebruiken bij bepaalde huisvestingssystemen.
Legeindbedrijven met een kolonie-kooihuisvesting
- Bedrijven beschikken per stal over een stalmeetrapport, opgesteld door de NCAE of Certificerende Instantie (CI) van IKB Ei.
Legeindbedrijven met een scharrel-, uitloop- en biologische huisvesting
- Bedrijven beschikken per stal over een IKB Ei stalmeetrapport opgesteld door de Certificerende Instantie (CI) van IKB Ei.
Voor legeindbedrijven met scharrel, uitloop en biologische huisvesting betekent dat de stalmeetrapporten van de NCAE of stalcertificaat van SKAL niet voldoende zijn. Deze stalmeetrapporten / stalcertificaten omvatten alleen de wettelijke inrichtingseisen en omvatten niet alle inrichtingseisen van IKB Ei.
Let er ook op dat u de juiste stalcapaciteit invoert in Mijn AVINED.
In het certificatieschema IKB Ei kunt u onder andere meer informatie vinden over de overige eisen die IKB Ei stelt aan de aanvoer van pluimvee of broedeieren. Bijvoorbeeld over verplichte bemonstering Salmonella.
Meldpunt IKB
Avined heeft het Meldpunt IKB ingericht, zodat men al dan niet anoniem melding kan maken van mogelijk onjuist handelen, overtredingen van de IKB-voorschriften of andere signalen uit de praktijk. Het Meldpunt IKB is ingericht voor de kwaliteitsschema’s IKB Kip, IKB Ei en IKB PSB.
U kunt via meldpuntikb@avined.nl of via 088 – 998 4390 uw melding doorgeven. Melden via het telefoonnummer kan anoniem. Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet openbaar gemaakt of verstrekt aan derden.