In het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Ei is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Ei voorbereid. Met als doel het certificatieschema IKB Ei te versterken. De wijzigingen zijn vastgesteld door de Raad van Beheer van IKB Ei en zijn vanaf 1 juni 2019 van kracht. We informeren u hier graag duidelijk over.
Vernieuwde deelnemersovereenkomst IKB Ei
U heeft een IKB Ei-deelnemersovereenkomst met uw certificerende instantie (CI). Deze overeenkomst gaat over het toepassen van het certificatieschema IKB Ei. Uw huidige overeenkomst is echter in de loop der tijd verouderd, en daarom is er een nieuwe overeenkomst opgesteld. Belangrijke informatie kan hiermee beter en sneller worden uitgewisseld en er kan sneller gehandeld worden als dat nodig is. Ook is de actuele regelgeving op het gebied van privacy is opgenomen in de nieuwe overeenkomst, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Voorlopig hoeft u niets te doen. De CI biedt u de nieuwe overeenkomst aan, ook volgt nog nadere uitleg over de wijzigingen in deze deelnemersovereenkomst.
Activering van HOSOWO voorschriften binnen IKB Ei
De pluimveesector vindt monsternemingen en analyses zeer belangrijk. De Stichting AVINED heeft daarom namens de pluimveesector het initiatief genomen om de HOSOWO regeling, vanaf 1 juni 2019, voort te zetten. Dat betekent voor u dat u per 1 juli 2019 verplicht bent om monsternemingen uit te voeren volgens de HOSOWO regeling.
De monsterneming hygiënogram, stalonderzoek en drinkwateronderzoek mogen worden uitgevoerd
door de Geborgde Pluimvee Dierenarts waarmee u een IKB-overeenkomst heeft afgesloten, of door een erkende HOSOWO-instantie.
Aanpassing hygiënevoorschriften: installatie en gebruik douche
Om vogelgriep (AI) of een besmetting met andere ziektekiemen zoals Salmonella, ILT en Coryza buiten de deur te kunnen houden, is goede hygiëne steeds belangrijker. De bestrijding van dierziekten brengt namelijk onder andere hoge kosten met zich mee, collectief gefinancierd vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF). Daarom heeft IKB Ei in overleg met de sector in augustus 2018 haar hygiënevoorschriften aangepast. De verplichting van een of meerdere douche(s) als onderdeel van de hygiënesluis is hier onderdeel van. Per 1 juli 2019 is schoon komen en schoon gaan (incl. in- en uitdouchen) de standaard binnen IKB Ei. Naar aanleiding van vragen uit de sector zijn er enkele aanpassingen gedaan in de IKB Ei voorschriften rondom de bouw en het gebruik van de douche:
• Op 1 juli 2019 heeft iedere IKB Ei-deelnemer een douche op het perceel. Douches in bijvoorbeeld het woonhuis tellen dus ook mee. Vanaf 1 juli 2028 is een doorloopdouche (ene kant in, andere kant uit) op het bedrijfsterrein verplicht.
o Heeft u op 1 juli 2019 nog geen doorloopdouche beschikbaar? Dan dient u het maximale te doen om kruisbesmetting tussen het schone en vuile gedeelte van de hygiënesluis te voorkomen.
• De pluimveehouder en erfbetreder kennen de situatie ter plaatste (en op dat moment) het beste. Daarom bepaalt het bedrijfsprotocol van het pluimveebedrijf wie doucht (geldig tot 1 juli 2028). Hierbij kan het hygiëneprotocol van IKB Ei gebruikt worden als de gouden standaard. Bij niet douchen geldt het bestaande verzwaarde omkleedprotocol, zoals omkleden, haarnetje en mondkapje.
Klik hier voor meer informatie over deze hygiënevoorschriften. Bent u benieuwd naar de aangepast hygiënevoorschriften van IKB Ei? Klik dan hier.
Invoering Monitoring Kritische Stoffen Programma (MKS)
Waarom MKS?
De sector wil zelf de aanwezigheid van kritische stoffen kunnen controleren en mogelijke incidenten voorkomen. In geval van incidenten moeten er gerichte maatregelen genomen kunnen worden. Met het MKS programma wordt ook een extra garantie afgeven richting afnemers en consumenten. IKB Ei werkt daarom aan de ontwikkeling van het MKS programma. Hiermee wordt door middel van steekproeven gekeken of in eieren of pluimvee residuen van verboden stoffen, of residuen van stoffen boven een Maximumwaarde (MRL) aanwezig zijn (o.a. diergeneesmiddelen en contaminanten).
Er wordt ook een centrale database MKS ontwikkeld. De bedoeling is dat deelnemers aan het MKS-programma in deze database hun eigen resultaten en anonieme resultaten van anderen uit de sector kunnen bekijken. Zo is iedereen op de hoogte van potentiele risico’s. Door samen te werken met private partijen en mogelijk de overheid wordt geprobeerd het programma zo kostenefficiënt mogelijk op te zetten.
Wanneer en welke wijzigingen?
De wijzigingen worden per 1 juni 2019 doorgevoerd in het schema. Het gaat om wijzigingen op het gebied van definities, handelen bij afwijkingen en voorschriften. Klik hier voor meer informatie over deze wijzigingen.
Overige wijzigingen in IKB Ei voorschriften
U bent geïnformeerd over de belangrijkste wijzigingen binnen IKB Ei via recente nieuwsbrieven. Naar aanleiding van vragen en opmerkingen van pluimveehouders of controleurs zijn nog enkele details aangepast. Dit gaat over kleine inhoudelijke / tekstuele wijzigingen. Deze gaan bijvoorbeeld over het toevoegen van de ‘NVT’ mogelijkheid tot het anders omschrijven van een voorschrift. Zo worden voorschriften beter controleerbaar en sluiten ze beter aan op uw dagelijkse praktijk.
De belangrijkste wijzigingen onder de categorie overig:
- Voorschrift E7.5 – Het voorschrift is uitgebreid.
Als stempelapparatuur op het legeindbedrijf langer dan twee werkdagen niet functioneert, dan moet de pluimveehouder een ontheffing aanvragen bij de schemabeheerder van IKB Ei. - Voorschrift E2.2.1 / D2.5 – Interpretatie van het voorschrift is uitgebreid.
Legeindbedrijven en opfoklegbedrijven moeten als zij mengvoer afnemen van een bedrijf controleren of het gecertificeerd is voor de norm ‘dioxine monitoring in leghennen (opfok)voerders (GMP+BCN-NL2). Mengvoerders zijn mengsels van minimaal 2 voedermiddelen met of zonder toevoegingsmiddelen bestemd voor vervoedering in de vorm van volledige diervoeders of aanvullende diervoerders. - Voorschrift C2.1 – Interpretatie van het voorschrift is aangepast.
Grootouder- en ouderdierbedrijven moeten per koppel in elke stal onderzoek naar de top 5 Salmonella serotypes laten uitvoeren. In de interpretatie stond dat dit elke 2 weken moest gebeuren. Dit is aangepast naar elke 3 weken.
Intrekken uitvoeringsbesluit Fipronil
Eind juli 2017 is er een uitvoeringsbesluit fipronil ingevoerd binnen IKB Ei. In het uitvoeringsbesluit worden nadere voorschriften gesteld in verband met de fipronil crisis. Door het invoeren van het programma Monitoring Kritische Stoffen per 1 juni 2019 binnen IKB Ei is het uitvoeringsbesluit overbodig geworden en wordt het besluit ingetrokken per 1 juni 2019.
Binnen het programma Monitoring Kritische Stoffen wordt er door risico gebaseerde steekproeven gekeken of residuen van kritische stoffen aanwezig zijn in bijvoorbeeld eieren en pluimvee. Kritische stoffen zijn verboden stoffen en stoffen met een MRL, zoals diergeneesmiddelen en contaminanten. Klik hier voor meer informatie over het programma MKS.
Voorschriften IKB Ei Pakstations en Verzamelaars aangepast
De Voorschriften voor IKB Ei Pakstations en verzamelaars zijn vernieuwd. In samenspraak met IKB deelnemers is gekeken wat er verbeterd kon worden. O.a. de volgende thema’s zijn aangepast:
– Reinigen van materialen;
Kunststof materialen zoals trays, tussenschotten en pallets, maakt u na ieder gebruik goed schoon.
– Reinigingsmateriaal op de vrachtwagens;
Eiertransportwagens zijn voorzien van reinigingsmiddelen en -apparatuur. De wielen en wielkasten van vracht- en palletwagens kunnen voortaan worden gereinigd bij betreden van bedrijfsterrein van pluimveehouders.
– Jaarlijkse traceerbaarheidsoefening;
Om voedselfraude te herkennen en te voorkomen ontwikkelt u een jaarlijkse traceerbaarheidsoefening. Deze test bevat in ieder geval: een controle op herkomst, een massabalans op basis van huisvestingssysteem en hoe u omgaat met de aanvoer van ongestempelde eieren. U heeft tot 1 mei 2020 om de eerste oefening uit te voeren.
– Informatie op leverbon en palletlabel;
Het is duidelijker omschreven wat er op uw leverbon en palletlabel moet staan. Controleer of uw bonnen en labels hier al aan voldoen. Welke informatie erop moet staan vindt u in voorschrift PD1 en PD2.
De volledige voorschriften voor pakstations/verzamelaars met wijzigingen vindt u hier.
Instellen van meldplicht voor incidenten
Om actie te kunnen ondernemen tegen ernstige afwijkingen rondom voedselveiligheid, welzijn en traceerbaarheid in de eierketen stelt IKB Ei een meldplicht in. Dit betekent dat u als IKB Ei deelnemer incidenten na constatering op uw bedrijf meldt bij IKB Ei.
Via het meldformulier kunt u een incident melden. IKB Ei stelt een handleiding beschikbaar waarin wordt toegelicht ‘’hoe, wanneer en waar u incidenten meldt’’.
Betreft het incident een afwijking van de wettelijke regels? Dan bent u wettelijk verplicht om de bevoegde autoriteit in te lichten. In Nederland is dit de NVWA.
Betere borging inkomende stromen
Een van de aandachtspunten voor verbetering van IKB Ei is ervoor te zorgen dat er beter inzicht komt in alle inkomende producten en middelen bij het pluimveebedrijf. Het gaat daarbij niet alleen om geleverd voer, maar ook om producten en middelen als diergeneesmiddelen- , reinigings-, ontsmettings- en plaagdierbeheersingsmiddelen, verrijkingsmateriaal en inkt voor het stempelen van eieren. Binnen IKB Ei scherpen we de voorschriften op dit punt daarom stap voor stap aan, zodat u zeker weet dat alle producten en middelen die u toepast veilig zijn.
Aanscherping toezicht op CI’s
In het eindrapport van de Werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen (WVZE) staan 22 aanbevelingen die onze keten moeten verbeteren. Eén daarvan is dat het toezicht op de certificerende instanties (CI’s) intensiever moet worden.
U merkt er eigenlijk niet zoveel van omdat het merendeel van het werk achter de schermen plaats vind. Wel kan het zo zijn dat er steekproefsgewijs iemand vanuit het schemabeheer IKB Ei meeloopt met een controleur tijdens een IKB-controle. Dit betekent dus niet dat ú gecontroleerd wordt, het is de CI die gecontroleerd wordt op de juiste werkwijze. Als u deelnemer bent aan KAT of het Beter Leven Keurmerk, dan kan het goed zijn dat u zoiets al eens heeft meegemaakt. De nieuwe Erkenningsvoorwaarden CI’s kunt u hier vinden (bijlage 5 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei).